Logo Æ' hav

Aktuelt Om forlaget Udgivelser Finn Madsen: Cuba-krisen 1962 - i perspektiv (1997) Forord Indholdsfortegnelse Foredragsvirksomhed Rejseaktiviteter Emnelæsning

Finn Madsen:
Cuba-krisen 1962 - i perspektiv (1997)


Indholdsfortegnelse

 1. Danske dagbladsartikler
  1. Poul Graae: Moskvas hjælp til Cuba og Washingtons reaktion (Børsen, 16.09.1962).
  2. Jørgen Schleimann: Derfor skal Fidel Castro bekæmpes (Information, 29.10.1962).
  3. Donald Grant: Vildfarelserne om Castro-Cuba (Information, 31.10.1962).
  4. Frank Oswald: Hrustjov optrådte som republikansk valgkandidat (Information, 05.11.1962).
  5. Gunnar Leistikow: Hvad sker der på Cuba? (Information, 11.02.1963).
  6. Svend Aage Nielsen: Ved atomkrigens afgrund - tyve år efter (Kristeligt Dagblad, 28.10.1982).
  7. Villum Hansen: Atomkrig ved et ulykkestilfælde (Land og Folk, 11.06.1986).
 2. Cuba-krisen og Internettet
  At søge efter materiale på Internettet er fascinerende, men tidsrøvende ud over alle grænser. En af de bedste søgemaskiner er AltaVista, som fra slutningen af 1996 også begyndte at fungere i en dansk version på adressen http://www.altavista.telia.com.

  Et par gode råd, inden vi går i gang: Allerførst var det måske en god idé at læse den udskrevne søgevejledning fra AltaVista selv, med mindre du har en vis erfaring i at surfe på nettet. Den findes forrest i dette kapitel. Det kunne måske spare dig for adskillige timers arbejde.

  Hvis du (på dansk) fx søger på udtrykkene Cuba krisen, Cuba+krisen og "Cubakrisen" får du henholdsvis ca. 10.000, 6 og 6 referencer!!! De allerfleste i første søgning er komplet irrelevante (fordi alt hvad der har med ordet 'krise' at gøre bliver taget med). Det er således tydeligt, at vi må lede efter engelsksproget materiale, hvis vi vil lidt i dybden med Cuba-krisen. Hvis du (på engelsk) søger på "Cuba+Crisis", som umiddelbart lyder meget rimeligt, får du alligevel næsten 8.000 henvisninger, hvoraf næsten alle er værdiløse (se forklaringen i "Hjælp til enkle forespørgsler" på en af de næste sider).
    For at gøre en lang snak kort: De rigtige 'kodeord' er "Cuban Missile Crisis".

  I dette kapitel er de første 20 henvisninger under "Cuban Missile Crisis" udskrevet og kommenteret. En efterfølgende detaljeret gennemgang af de første 200 henvisninger viser, at faktisk kun nr. 36, 73 og 94 af disse kan siges at have en direkte interesse for emnet. Uddrag herfra er aftrykt i dette kapitel.
    Endvidere er angivet fem resultater af en søgning på Hot-Bot søgemaskinen.

  Husk at indholdet på Internettet ændrer sig med rivende hast. Når disse linier læses kan mange flere (relevante?) henvisninger være dukket op, mens andre nok er forsvundet igen.

  Materialet i dette kapitel er selvfølgelig på engelsk.

 3. The Cuban Missile Crisis 1962
  fra The National Security Archive

  Teksterne i dette kapitel omfatter resultatet af søgning 3 og 4 i foregående kapitel. Oversættelserne på gult papir følger umiddelbart efter det engelske forlæg.

 4. Bogindkøb via Internettet
  Dette kapitel indeholder en kortfattet vejledning i at handle (bøger) på Internettet.
 5. Litteratureksempler
  Dette kapitel indeholder et antal engelsksprogede litteratureksempler, der alle er tilgængelige fra danske biblioteker.
 6. Kennedy - Krustjov-korrespondancen
  I dette kapitel findes samtlige 25 breve mellem Kennedy og Krustjov i efteråret 1962. Det drejer sig om en særudgave af tidsskriftet PROBLEMS OF COMMUNISM fra foråret 1962.
 7. Oversatte tekster
  1. Ministerpræsident Krustjovs "første" brev til præsident Kennedy af 26. oktober 1962.
  2. Afgørende forudsætninger. (Uddrag af Graham T. Allison: Essence of Decision. Explaining the Missile Crisis (New York; 1971).
  3. Overvejelser om konfrontationen p.g.a. Cuba. (Uddrag af Raymond L. Garthoff: Reflections on the Cuban Missile Crisis - revised edition (Washington; 1989).
  4. Brevvekslingen mellem Fidel Castro og Nikita Krustjov 26.-31. oktober 1962 - 5 breve.
 8. Bibliografi
  Litteraturen om Cuba-krisen er overvældende. De fleste nyere monografier indeholder et righoldigt udvalg af det mest relevante materiale.

  Dette kapitel rummer litteraturlisten - en af de allerbedste - i James G. Blight, Bruce J. Allyn and David A. Welch: Cuba on the Brink - Castro, the Soviet Missile Crisis and Soviet Collapse (New York, 1993).