Logo Æ' hav

Aktuelt Om forlaget Udgivelser Finn Madsen: Hoka-Hey! - en materialesamling om de nordamerikanske indianeres historie i det 19. århundrede (1997) Forord Indholdsfortegnelse Foredragsvirksomhed Rejseaktiviteter Emnelæsning

Finn Madsen:
Hoka-Hey! - en materialesamling om de nordamerikanske indianeres historie i det 19. århundrede (1997)


Indholdsfortegnelse

  1. Indianerne og Internettet
    Dette kapitel rummer en vejledning i søgning på Internettet og resultaterne af sådanne materialesøgninger.
  2. Synspunktmateriale
    Dette kapitel rummer 5 eksempler på 'synspunktmateriale' om indianerne:
    1. En dansker ser på indianerne
    2. George Catlin om indianernes karakteregenskaber
    3. Crazy Horse og George Armstrong Custer: Indianerens og den hvide mands univers
    4. Individet i Sioux-samfundet
    5. Custer: Indianerens sande karakter
  3. Kortmateriale
    Dette kapitel indeholder 4 oversigtskort til belysning af indianernes geografiske situation i det 19. århundrede.
  4. Slaget ved Little Big Horn, juni 1876
    Dette kapitel indeholder materialer til belysning af det mest berømte slag i indianerkrigene: nemlig Little Big Horn den 25. juni 1876.

    Slaget er her belyst ved

    1. 6 oversatte kildetekster, fortrinsvis helt nye historiske undersøgelser.
    2. Et antal detaljerede kortskitser til supplement af 1.
    3. 24 farvefotos fra slagmarken optaget i sommeren 1996 og 7 fotos/tegninger af hovedpersonerne i slaget: Custer, Sitting Bull, Two Moons, Gall, Little Big Man og Crazy Horse.
          De originale fotos er indscannet og komprimeret i jpeg-format. Derfor fylder de tilsammen kun 5 disketter, men er alligevel i en meget fin kvalitet. Det bedste resultat opnås, hvis din skærm er indstillet så den viser 16 mio. farver, d.v.s. "stærke farver". M.h.p. videre benyttelse kan de uden videre hentes ind i tekstbehandlingsprogrammer som fx Word 7.0 eller WordPerfect 7.0, i forskellige tegneprogrammer som fx Corel Draw og naturligvis i billedbehandlingsprogrammer som fx Paint Shop Pro og Adope Photoshop. Dette giver mulighed for at billederne kan udnyttes både af lærere og elever/kursister, og illustrationerne vil fx kunne udskrives både på papir og på transparent - i farver eller i sort/hvid. Det er måske en god idé allerførst at skrivesikre disketterne, så utilsigtede ændringer undgås. Hvis du endvidere kopierer billedfilerne til harddisken, går indlæsningen og den eventuelle redigering langt hurtigere.
          Af overskuelighedsgrunde er alle billeder her udskrevet i farver i størrelsen ca. 7 x 5cm. Det skulle således være hurtigt og ukompliceret at danne sig et indtryk af billederne. Alle fotos kan med kildeangivelse - d.v.s. "© forlaget lee" - frit benyttes til undervisningsbrug. Kommerciel udnyttelse kan kun ske med forlagets skriftlige samtykke.
    4. Litteraturhenvisninger

  5. Film- og videomateriale
    Film og videomateriale (både spillefilm og dokumentarmateriale) om de nordamerikanske indianere er meget omfattende. Dette kapitel rummer først og fremmest et par oversigter fra Internettet, udskrevet primo september 1997 (ss. 1-15). Andre adresser og henvisninger til film kan findes i kapitlet om indianerne og Internettet. Engelsksprogede bogudgivelser, som fx den årlige ca. 1.500 sider omfattende Leonard Maltin's Movie and Video Guide (Signet Books) giver et ultrakort referat og en vurdering af alle udsendte spillefilm og oplyser, hvorvidt de er udsendt på video. Vanskeligere er det at skaffe sig viden om, hvorvidt filmen (stadig?!) er tilgængelig på det danske marked.
      Endvidere er her omtalt et enkelt - men fremragende! - eksempel på amerikansk dokumentarisk videomateriale, distribueret af et norsk firma (se ss. 16-17).
  6. Indianerne på CD-ROM
    Siden begyndelsen af 1990'erne har der - også her i landet - eksisteret CD-ROM materiale om de nordamerikanske indianere. Det meste er forsvundet igen, og det er der i princippet ingen grund til at beklage p.g.a. DOS-baserede, besværlige tekstsøgninger og halvdårlige billedgengivelser , der ofte var resultatet af disse første eksperimenterende udgivelser. Paradoksalt nok findes der på det danske marked idag tilsyneladende ingen nye CD-ROM-udgivelser om indianerne. En af de bedste amerikanske udgivelser - The Indian Question - er omtalt detaljeret ss. 17-20 i dette kapitel.
      På de efterfølgende sider er gengivet resultatet af et par søgninger på Internettet efter kriterierne Native Americans AND CD ROM (se evt. søgevejledning i kapitlet om Internettet og indianerne):
      S. 1-2 udgøres af de ti første adresser på AltaVista-søgemaskinen. Adresserne 1, 9 og 10 er markeret med X og er udskrevet på ss. 3-4, s. 5 og s. 6. Som det ses er der tale om en art "blindgyder" man ikke kommer ret langt ind i uden password og/eller uendelig tålmodighed.
      Artiklerne "Native Americans on CD ROM" (ss. 7-8) og "US History" (ss. 9-16) er udskrevet i efteråret 1996 og kunne ikke kaldes igen i september 1997.
  7. Litteratur
    Oprindelig var det tanken, at dette kapitel skulle rumme et antal bibliografier fra de nyeste amerikanske bogudgivelser om indianerne. Med henblik på at præsentere så ajourførte oversigter som muligt har jeg i stedet valgt (a) at præsentere et par litteraturoversigter fundet på Internettet (ss. 2-28). Herudover findes i kapitlet (b) enkelte nyere eksempler på dansksproget materiale (ss. 29-35) samt (c) en publications list (ss. 36-41) udgivet af South West Parks and Monuments Association og medbragt fra besøg på Little Bighorn Battlefield National Monument, sommeren 1996.
        Siderne 2-28 er hentet fra Internettet primo september 1997. M.h.p. en kortfattet vejledning i søgning på nettet henvises til kapitlet "Internettet og de nordamerikanske indianere".
        Udgangspunktet for de følgende sider er dette: Jeg vidste, at der på det amerikanske marked fandtes en CD-ROM med titlen Bibliography of Native North American, men havde herudover ingen oplysninger. En søgning på "Bibliography of North American Indians" [husk anførselstegn!] gav 80 resultater; side 1 viser de første ti af disse søgeresultater.
        Adresse nr. 4 på side 1, Stanford Univ. Libraries - Bibliography of Native North Americans on CD-Rom, virkede umiddelbart interessant, så den blev aktiveret. Resultatet ses s. 2; hver af de understregede punkter refererer til en del af bibliografien og kan aktiveres særskilt. Udskrivning af "General" er gengivet s. 3-21; den omfatter udelukkende bibliografisk materiale og har flg. egenadresse: http://www.sul.stanford.edu/depts/ssrg/native/native.html.
        Det kan i høj grad anbefales at følge de øvrige henvisninger på side 2.
        En anden relevant adresse - nemlig http://www.sul.stanford.edu/depts/ssrg/adams/shortcu/amind.html med titlen Beginning Library Research on Native American Studies - er i det efterfølgende (ss. 22-28) gengivet i sin helhed og er en slags grundlæggende vejledning i bibliotekssøgning m.h.p. indianerne. Oversigten rummer på sine sidste sider endnu et antal adresser, hvorfra det er muligt at søge videre (se s. 28).
        Generelt er mange af de nævnte 80 adresser ved søgningen vanskelige at have med at gøre. Mange kan ikke kaldes (måske fordi de er udgået p.g.a. alder), og ofte er der ingen followup henvisninger. Adresser til bibliotekerne forudsætter ofte et "adgangskort" i form af password eller tilsvarende.
  8. Hvordan holder man sig ajour med informtioer om indianerne?
    1. Brug Internettet! - Dette er den ubetinget hurtigste og bedste måde at få opdateret sine informationer på - og at hente nye (se kapitel 1)!
    2. Abonnér på/lån tidsskrifter af og/eller om indianerne, fx AMERICAN INDIAN QUARTERLY, der udgives af Oklahoma Press, se bilag.
    3. Regelmæssig kontakt med specialboghandlere - fx internetboghandlen Amazon.com i USA og Public House Bookshop i England, se bilag.
    4. Kontakt diverse organisationer i USA, se bilag fra BIA. Her omtales 10 af de allermest relevante kontaktmuligheder.