Logo Æ' hav

Aktuelt Om forlaget Bogbestilling Kontakt forlaget Udgivelser Foredragsvirksomhed Rejseaktiviteter "NORDAMERIKAS PRÆRIEINDIANERE OG THE WILD WEST – USA I 1800-TALLET" Invitation til tur i 2009 2004-udgaven Turbeskrivelse Evalueringer Fotografier 2006-udgaven "BLANDT HOPI'ER, NAVAHO'ER OG APACHE'ER – HISTORIE, KUNST OG KULTUR I DET SYDVESTLIGE USA" "MAYAERNES VERDEN – MESOAMERIKANSKE HØJKULTURER I HISTORISK PERSPEKTIV" "KUNST - KULTUR - HISTORIE – I MEXICO CITY" "KINA OG JAPAN - FJERNØSTLIGE KULTURER I HISTORISK OG NUTIDIGT PERSPEKTIV" "USA I ET VALGÅR - PRÆSIDENTVALGET 2008" "I AZTEKERNES FODSPOR..." Emnelæsning / links / litteratur

"De nordamerikanske indianere i fortid og nutid": Historisk oplevelsesrejse til den amerikanske prærie, sommeren 2004, turbeskrivelse


Dag 1: (formentlig søndag 27. juni 2004)

Afrejse og ankomst til Denver. Vi flyver med Lufthansa via Frankfurt og herefter direkte til Denver, Colorado.
    Efter en lang flyvetur overnatter vi i Denver downtown med mulighed for en spadseretur i centrum. Jeg overvejer en introduktionsforelæsning af en eller anden kompetent forsker (muligvis mig selv?) på hotellet søndag aften/mandag formiddag.

Dag 2:

Vi kører nordpå fra Denver mod Wheatland, Wyoming. Efter at have provianteret når vi frem til Fort Laramie omkring kl. 11. Efter et par timers ophold i det velrestaurerede og charmerende, men virkeligt store, præriefort med forelæsning/orientering af lokale rangers går turen videre af Route 85 via Lusk og Mule Creek (Wy) til byen Custer i Black Hills. Black Hills er ualmindeligt smukke bjerge og betragtedes af sioux'erne som selve universets centrum. Indkvartering på motel i Custer (eller måske Hot Springs) kl. ca. 18. B Aftenforelæsning.

Dag 3:

Afgang kl. ca. 8. mod nord ad Route 385/16 mod det gigantiske Crazy Horse-monument, der med sin omkring 60 etagers højde og en længde på ca. 250 er langt den største skulptur på kloden. Vi bliver i dette spændende og virkeligt informative opdagelsescenter i ca. 3 timer, inden vi kører videre til et kort ophold ved USA's nationalmonument Mount Rushmore med de 4 præsidenthoveder. Ankomst til den utrolige by spilleby Deadwood, hvor jeg af personlig erfaring ved, at Wild Bill Hickock (eller en der ligner ham) lejlighedsvis strejfer om iført overdimensionerede seksløbere. 2 overnatninger på centralt hotel i Deadwood. B Aftenforelæsning.

Dag 4:

Afgang ca. kl. 8 efter et kort besøg på den lokale kirkegård med Wild Bills og Calamity Janes grave. Jeg satser herefter på en forelæsning på universitetet i Rapid City, South Dacota. Efter frokost går det mod The Badlands langs Loop Road 240 og det fantastiske sceneri her. Herefter mod syd til lokaliteten Wounded Knee, stedet for den sidste store indianermassakre i 1890. Hjemkomst til hotellet i Deadwood omkring kl. 21. (Dette er en meget lang og temmelig anstrengende udflugtsdag. Da vi bor på samme sted er der altså mulighed for "at stå af og tage sig en slapper" i Deadwood og undgå ca. 500 km's kørsel B Til gengæld går du så glip af dagens program. Omvendt kan du jo så risikere at vinde $500.000 i en af spillesaloon'erne. - Your choice!)

Dag 5:

Vi forlader Deadwood kl. ca. 8 og kører mod øst ad Interstate East 90 til den lille by Beulah, hvor der findes et buffalo jump, en lokalitet hvor indianerne før anskaffelse af hesten drev bisonerne i døden under jagten. Herefter til Sundance for at proviantere og via Route 14 og 24 til Devil's Tower. Du kender måske lokaliten fra filmen Close Encounters of the Third Kind. Denne særprægede, omkring 300 m. høje lodret opadstående lokalitet er den dag et helligt sted for mange præriestammer. Vi fortsætter ad Interstate 90 East til byen Sheridan. Afhængig af den tid vi har til rådighed overvejer jeg at køre mod syd for også at opleve stedet for Fetterman-massakren i 1866, Fort Phil Kearney, Wagon Box-kamppladsen og et lille, men berømt museum i Buffalo. Overnatning på motel i Sheridan. B Aftenforelæsning m.h.p. morgendagens program.

Dag 6:

Vi står tidligt op, for vi har en lang dag foran os: afgang kl. 7 mod et af de berømteste historiske steder i USA, Little Big Horn-slagmarken i Montana, hvor Custer og hans 7. kavaleriregiment i sommeren 1876 blev udslettet af sioux'erne og cheyenne'erne. Jeg er blevet lovet, at bussen får lov til at køre rundt på den ca. 8 km. lange slagmark og vi vil tilbringe mange timer her. (Her er det i øvrigt ikke smart på egen hånd at vade rundt i præriegræsset; der er mange klapperslanger og de traditionelt godt onde i sulet!). B Little Big Horn er en ubeskrivelig, fantastisk oplevelse. Her er samtidig gode muligheder for at høre foredrag af særdeles kompetente rangers og aflægge besøg i en velassorteret boghandel, som er indstillet på at sende dine mange nyanskaffelser hjem, så du slipper på at slæbe trundt på dem resten af turen).

Dag 7:

Vi kører fra Sheridan ad Routes 14 og 14 Alt mod øst og passerer Medicine Wheel B det ældgamle indianske cirkelsymbol - højt oppe i Bigh Horn-bjergene. Vi forsøger at nå derop med bussen. Vi når frem til den berømte og fashionable western- og rodeoby Cody sidst på eftermiddagen, hvor vi overnatter 2 gange.

Dag 8:

Dette skulle gerne være den 4. juli, hvilket betyder parader en masse over hele USA og ikke mindst i Cody, der påstås at have de mest spektakulære i the West. Vi tilbringer et par timer her og kører herefter nordpå ad Route 120 North og Route mod Red Lodge i Montana. Så går det mod Absarorka-bjergene B langs the most beautiful scenic by-way in America, som det ubeskedent står i turvejledningerne B og som vi håber at krydse over snegrænsen! Vi er tilbage i Cody ca. kl. 18. B Hvis man foretrækker at blive hele dagen i Cody er der mulighed for det.

Dag 9:

Besøg på nogle af de fem museer i Buffalo Bill Historical Center i Cody, hvor vi tilbringer et antal timer blandt berømte indianerekvisitter og meget andet. BBHC regnes med rette for det flotteste og bedste historiske museum i Vesten. Herefter sættes kursen mod Yellowstone-nationalparken. Indkvartering og rundtur i parken for at se på wild life: bison, kronhjorte, den skaldede ørn og hvad der ellers måtte dukke op. B Aftenforelæsning.

Dag 10:

Vi sætter kursen mod Montana endnu en gang for at se et virkelt imponerende buffalo jump langt fra alfar vej nær Exit 288 på Interstate 90 West. Dette er en lang og anstrengende køretur på omkring 400 km., og vi er næppe tilbage på motellet i Yellowstone før ca. kl. 19. Også her er der mulighed for at springe 'dagens udflugt' over, hvis man foretrækkrer at blive i Yellowstone. (Dette afhænger formentlig af hvor centralt et motel det lykkes mig at finde frem til.)

Dag 11:

Vi kører fra Yellowstone mod syd ca. kl. 9. Målet er Jackson og de utroligt smukke bjerge her. Heregfter går det ad Route 26 mod Wind River Reservation, hvor shoshoni'erne holder til. Her satser jeg på et møde med lokale stammeledere i Fort Washakie. Overnatning i Riverton.

Dag 12:

Ad Route 28 til minebyerne Atlantic City and South Pass City. Herefter ad Route 191 South mod Rock Springs. Vi ser her på naturfænomenet Flaming Gorge. Indkvartering i Rock Springs ca. kl. 18.

Dag 13:

Ad Route 30 East mod Rawlins og senere mod Laramie. Ankomst ca. kl. 15. Resten af dagen fri.

Dag 14:

Jeg satser på en forelæsning på universitetet i Laramie om formiddagen, hvis flyvetidspunktet tillader det. Efter frokost kører vi mod Denver ad Route 87.     Flyafgang til Frankfurt/København for nogle af os. B Resten af gruppen fortsætter med mig til New York, hvor vi overnatter på hotel downtown få hundrede meter fra det gamle World Trade Center. Om aftenen giver jeg en kort introduktion til New York og præsenterer forslag til ture, som kan kan deltage i efter lyst og behag de flg. dage.

Dag 15:

Ophold i New York. - 2. overnatning.

Dag 16:

Ophold i New York. - 3. overnatning. - Hjemrejse