|
|
|
Finn Madsen: Mellemøsten i det 21. århundrede - i amerikansk perspektiv (2002)
Forord
Denne udgivelse skal betragtes som en ajourført efterfølger for min bog Mellemøsten efter Golfkrigen, som udsendtes i sin 6. og reviderede udgave i 1995. Den beskrev først og fremmest konsekvenserne af Iraks overfald på Kuwait, optakten til og selve befrielseskrigen i begyndelsen af 1991 og udviklingen i årene efter de allieredes sejr over Irak. Samtidig forsøgte den at analysere fredsforhandlingerne mellem israelerne og palæstinenserne.
Udviklingen i Mellemøsten har siden dengang været voldsom i enhver henseende, og i skrivende stund (juli 2002) syntes fredsprocessens praktiske gennemførelse mellem israelere og palæstinensere mere illusorisk end nogensinde før. Heller ikke problemet Saddam Hussein har - mere end 10 år efter Golfkrigen - fundet sin løsning.
Jeg har denne gang valgt at beskrive Mellemøstens urolige nutid i fire kapitler:
(1) Bogen indledes med en historisk redegørelse for Islams udvikling, og der gives samtidig en redegørelse for de islamiske landes yderst komplicerede forhold til omverdenen.
(2) Af alle arabiske lande forekommer Saddam Husseins Irak stadig at være det mest problematiske. Et særligt kapitel er derfor viet til den seneste udvikling i dette land, hvor Saddams jernnæve nu har hersket i mere end 30 år. Måske er enden for styret nær: nylige og konkretiserede amerikanske trusler om med magt at fjerne ham synes at skulle tages alvorligt.
(3) Forholdet mellem israelere og palæstinensere er Mellemøstens måske allerstørste problem. Siden Yassir Arafats afvisning af den omfattende fredsplan i 2000 og den senere ministerpræsident Ariel Sharons provokerende 'spadseretur' på Tempelbjerget i Jerusalem har blodige palæstinensiske selvmordsattentater og hårdhændet israelsk gengældelse mod palæstinensere og disses ejendom været daglige overskrifter i nyhedsmedierne.
(4) Bogens subtitel - i amerikansk perspektiv - er bestemt ingen tilfældighed! Det sidste (og langt største) kapitel tager sit udgangspunkt i det forhold, at supermagten USA takket være sin politiske, militære, økonomiske, ideologiske og kulturelle verdensdominans er helt uomgængelig i en løsning af Mellemøstens problemer. Jeg har derfor lagt vægt på en detaljeret redegørelse for USA's verdenspolitiske placering; mange flere faktorer end blot mellemøstlige vil således blive inddraget her. Dele af dette kapitel indgår i øvrigt (men i redigeret form) i Finn Madsen og Jens-Peter Fage Madsen: Rusland og Østeuropa i det 21. århundrede - i internationalt perspektiv (forlaget lee, 2002). Jeg er taknemmelig for, at min gode ven og kollega J-P fandt afsnittet tilstrækkeligt tungtvejende til at ville lade betydelige dele af det indgå i bogen om Rusland og Østeuropa.
Terrorhandlingerne i USA i september 2001 og den efterfølgende krig mod Taleban-regimet i Afghanistan og Osama bin Ladens al-Qaida terrororganisation behandles ikke i denne bog. Emnet 'moderne terrorisme' er alt for kompliceret til at indgå som blot en del af en udgivelse. Det fortjener en selvstændig behandling ...
Søllested, juli 2002 Finn Madsen
|