Logo Æ' hav

Aktuelt Om forlaget Bogbestilling Kontakt forlaget Udgivelser Foredragsvirksomhed Rejseaktiviteter "NORDAMERIKAS PRÆRIEINDIANERE OG THE WILD WEST – USA I 1800-TALLET" "BLANDT HOPI'ER, NAVAHO'ER OG APACHE'ER – HISTORIE, KUNST OG KULTUR I DET SYDVESTLIGE USA" Invitation til tur i 2009 Billeder fra gennemrejse i 2007 "MAYAERNES VERDEN – MESOAMERIKANSKE HØJKULTURER I HISTORISK PERSPEKTIV" "KUNST - KULTUR - HISTORIE – I MEXICO CITY" "KINA OG JAPAN - FJERNØSTLIGE KULTURER I HISTORISK OG NUTIDIGT PERSPEKTIV" "USA I ET VALGÅR - PRÆSIDENTVALGET 2008" "I AZTEKERNES FODSPOR..." Emnelæsning / links / litteratur

"BLANDT HOPI'ER, NAVAHO'ER OG APACHE'ER – HISTORIE, KUNST OG KULTUR I DET SYDVESTLIGE USA"


Fotografier taget af Finn Madsen da han gennemrejse det sydvestlge USA i sommeren 2007.

Klik på et billede for at få åbnet en forstørret udgave.

Kaktus langs Catalina Highway mod Mt. Lemmon ved Tucson, Arizona.

Spøjse stenformationer langs Catalina Highway.

Vi er nu for alvor i indianerland: apache’er på motelvæg i Tombstone, Arizona.

Hesten er i vore dage skiftet ud med en police vehicle: Marshal Wyatt Earp anno 2007.

OK Corral-folden i Allen Street, Tombstone, Arizona: ”The Town too Tough to Die”. Allen Street står i stor udstrækning som i 1881. Det var i den berømte OK Corral, at marshal Wyatt Earp, hans to brødre og Doc Holiday konfronterede Clanton'erne og deres kumpaner. Sidstnævnte slap rigtig skidt fra det møde, se fx http://www.
americanwest.com/pages/tombston
.htm
for en detaljeret beskrivelse af den måske berømteste episode i det vilde vestens historie.

Velnæret, lokal vicesherif poserer for fotografen på kirkegården i Tombstone. Mange gravsten er i øvrigt små mesterstykker i underfundig humor og sprogeksersits.

Præfabrikeret, folde-sammen villa et sted i Arizonas ørken. Amerikanerne er i mere end én forstand et folkefærd på hjul.

Forstenet træ i Petrified Forest National Park i det østlige Arizona.

Landskab i Petrified National Forest.

Det vrimler med petroglyffer i Arizona og New Mexicos ørken. En petroglyf er en gammel indiansk, symbolsk indskrift på sten, ofte fra det 10. og 11. århundrede. Mening og funktion er sjældent muligt at afgøre. - Fotograferet i Petrified National Forest.

Kiva (et underjordisk rum af religiøs oprindelse) fra indiansk bebyggelse, pueblo – stadig Petrified National Forest.

Udsnit af rekonstrueret pueblo fra Petrified National Forest.

Overalt i de arkæologiske udgravninger findes yderst informative forklaringer: her et eksempel fra Mesa Verde i Colorado. Mesa Verde-plateauet rummer formentlig de mest berømte eksempler på pueblo-byggeri i det amerikanske sydvest.

Cliff Palace på Mesa Verde, hvor op mod et par hundrede mennesker boede i perioden ca. 1100-1300 – beskyttet mod vind og vejr samt fjender – af klippefremspringet ovenover. Næsten alle pueblo-bebyggelser blev forladt af deres beboere omkring år 1300. Årsagerne hertil er ikke præcist kendte; de fleste forskere tillægger tørkeperioder en afgørende betydning.

Cliff Palace uden turister.

Parti fra Monument Valley, Colorado-Arizona.

Parti fra Monument Valley, Colorado-Arizona.

Parti fra Monument Valley, Colorado-Arizona.

Får tilhørende lokale navaho'er på landevejen gennem Monument Valley. Navaho'ernes reservat i Arizona er USA's største og væsentligt større end Danmark.

Canyon de Shelly i det østligste Arizona ind mod New Mexico. Den dag i dag dyrker de lokale indianere jorden i bunden af kløften i små jordlodder, som de har gjort det i århundreder.

Parti fra Canyon de Shelly, der de fleste steder er temmelig dyb. Et skilt fortæller, at klippeformationen til højre i billedet er o. 200 meter høj.

Fortidige bebyggelser i Canyon de Shelly.

Parti fra Bryce Canyon National Park – måske USA's smukkeste nationalpark.

Parti fra Bryce Canyon National Park.

Parti fra Bryce Canyon National Park.

Informationsskilt ved "den lille købmand" på landevejen et sted i ørkenen: Her fås alt det væsentligste til livets opretholdelse.

Grand Canyon, North Rim i Arizona: Vue over kæmpehullet.

Grand Canyon, North Rim i Arizona.

Grand Canyon, North Rim i Arizona.

"Kan I se mig, drenge? Jeg sidder sådan helt tilfældigt her ved kanten af Grand Canyon og venter på at blive fotograferet!"

Flere pueblo ruiner: denne gang fra Wupatki National Monument ved Interstate 89, ca. 50 km. nord for Flagstaff, Arizona.

Billede fra museet ved Meteor Crater, Winslow, Arizona: et gigantkrater fra meteornedslag.

meteor Crater live, men i regnvejr.

Montezuma Lake syd for Flagstaff, er et såkaldt sinkhole, hvor undergrunden for århundreder siden er skredet sammen og har efterladt et dybt hul, nu en sø. Søen har intet med den navnkundige aztekiske hersker fra 1500-tallets Mexico at gøre, men er af mindre historiekyndige personer opkaldt efter ham. :-)

- og så er det i øvrigt klogt at gøre som skiltet beder én om, fordi de lokale klapperslanger åbenbart er godt onde i sulet!