Logo Æ' hav

Aktuelt Om forlaget Bogbestilling Kontakt forlaget Udgivelser Foredragsvirksomhed Rejseaktiviteter "NORDAMERIKAS PRÆRIEINDIANERE OG THE WILD WEST – USA I 1800-TALLET" "BLANDT HOPI'ER, NAVAHO'ER OG APACHE'ER – HISTORIE, KUNST OG KULTUR I DET SYDVESTLIGE USA" "MAYAERNES VERDEN – MESOAMERIKANSKE HØJKULTURER I HISTORISK PERSPEKTIV" 2002-udgaven 2004-udgaven Evalueringer Fotografier "KUNST - KULTUR - HISTORIE – I MEXICO CITY" "KINA OG JAPAN - FJERNØSTLIGE KULTURER I HISTORISK OG NUTIDIGT PERSPEKTIV" "USA I ET VALGÅR - PRÆSIDENTVALGET 2008" "I AZTEKERNES FODSPOR..." Emnelæsning / links / litteratur

"I mayaernes fodspor...": Oplevelsesrejse til Yucatán, Mexico og Tikal, Guatemala, efteråret 2004, evalueringer


På denne side er samlet nogle af turdeltagernes evalueringer af / meninger om 2004-udgaven af "I mayaernes fodspor...".

*

(...)Men bortset fra det, så vil jeg her sammen med XX og YY meget gerne give udtryk for vores absolutte tilfredshed med turen. Den levede mere end rigeligt op til vore forventninger. Dette skyldes ikke mindst en fantastisk veltilrettelagt tur spækket med oplevelser og indtryk, som det tager nogen tid at fordøje. Vi ”turister” fik oveni alt dette en masse lærdom omkring mayaer og aztekere, en lærdom som ikke mindst skyldes Finns flotte forhåndsmateriale og de mange kommentarer undervejs. Herudover skyldes turens succes jo også et hyggeligt og rart samvær med de øvrige deltagere, ligesom vi nød at slappe af på de virkelig godt valgte hoteller, som jeg vist allerede komplimenterede Finn for på et tidspunkt på turen.
    Naturligvis er der altid småting undervejs, man måske kunne tænke sig anderledes, men det er småting, som det ikke er værd at nævne.
    Så endnu engang tak for en dejlig oplevelse begge to. Det gjorde I go-o-o-odt.

*

Jeg vil benytte lejligheden til at takke mange gange for en spændende og veltilrettelagt tur. Jeg synes, at rækkefølgen var helt fin, selv om kronologien var forvirrende, for det ville ikke have været så imponerende at se Chitzèn Itza efter Tikal. Desuden var jeg meget begejstret over jeres valg af hoteller; p.g.a. det varme og fugtige klima var det en lise at bo så luksuriøst. Jeg håber, at I stadig vil tilrettelægge kurser, og jeg vil være meget opmærksom på dem.

*

Min bedømmelse af turen er, at den var fremragende ud fra følgende kriterier:
    Fagligt på et højt niveau. Programmet var passende, dagene var fyldt op med faglige aktiviteter og det er jo derfor, at man tager på efteruddannelsestur.
    Rækkefølgen i turen Mérida, Palenque, Chitzen Itza, Tikal var fin, fordi vi hele tiden gik til noget mere imponerende. Turen til Bonampak og Yaxchilán var utroligt spændende og må endelig indlægges i en ny tur.
    Indkvarteringen var helt i top, fordi turen er så strabadserende med den fugtige varme, er det vigtigt at bo komfortabelt med air-condition og i fredelige omgivelser.
    Det negative var de lange bustransporter, for vi brugte 2 hele dage på transport. Jeg ved dog ikke hvordan man kan gøre det anderledes, for det er sikkert ganske rædselsfuldt at køre i bus fra Palenque til Tikal, og ingen af rejsemålene kan udelades på en maya-tur.

*

En enorm tak for en storslået tur med godt arrangeret af alting: rare kolleger/deltagere, masser af indtryk, informationer og samtaler/løs snak. I det hele taget en kanongod oplevelse.
    Se, det er vel en evaluering i sig selv. Normalt består den slags jo oftest i ”Jo, ok, men ...” Og så kommer alt det akkumulerede negative.
    Jeg har tænkt meget over vores oplevelser og kan selv med den bedste vilje ikke finde noget at brokke mig over ... selv mit "sovedyr" XX havde du valgt med omhu!
    Så altså: intet negativt, tak for sjove, spændende, sære, varme, nære indtryk, jeg glæder mig til billederne - mine egne var desværre næsten alle med en fejl i optagelsen (falsk lys); den slags sker jo, men vil nok medføre, at jeg snarest vil gå over til digitale billeder.
    Flot med de refunderede dollars!
    Jeg håber, I trives på fladmarken og er kommet til hægterne efter jeres ansvar for så mange og så meget. Jeg glæder mig til at se jer igen, også hvis I arrangerer mere...

*

...og så endnu en gang tak for en formidabel tur med højt humør, Det var et godt hold, der gjorde en god tur perfekt.

*

...tusind tak for en helt igennem fantastisk tur til mayaland...

*

...og så rigtig hjertelig tak for rejsen, som vi var særdeles glade for at være med på. Det er meget imponerende, at I fortsat har engagementet til et så stort og omfattende arrangement – og at I gør det så godt.
    Hvis I skulle finde på at gentage en tur [til de nordamerikanske prærieindianere], må I meget gerne orientere os derom. Vi er, som I kan forstå, rigtigt godt tilfreds med jer som rejseledere.

*

Indledningsvis vil vi gerne takke for en helt fantastisk tur og her fremhæve et par elementer, som har gjort turen så udbytterig og uforglemmelig for os.
    Den gennemtænkte planlægning gjorde os trygge ved det hele, hvilket er vigtigt, når man er på så eksotiske kanter med anderledes klima, kultur, mad og fauna (her tænkes specielt på Tikal, hvor vi langs vejen ikke så skilte med hjorte, men med slanger og pumaer). Vi var grundigt forberedt hjemmefra p.g.a. det fyldige materiale om alle farerne, så vi kunne tage højde for de farer, der truede: malaria, solskoldning etc.
    M.h.t det faglige var det også helt i top. Materialet om mayaerne, som vi fik inden turen, gjorde at vi havde mulighed for at sætte os ind i mayakulturen på forhånd, og sammen med de tilpas lange før-spisetids-briefinger havde vi et virkelig godt grundlag for at få noget ud af besøgene. Besøgene på selve maya-områderne var bjergtagende og rækkefølgen med clou´et Tikal kunne heller ikke være bedre.
    Busturene var lange, men bestemt heller ikke kedelige. Dels kunne de bruges til at hvile ud i, dels var der meget at se på undervejs: indianerlandsbyer - som vi måske godt kunne have tænkt at besøge nogle af - specielt kollektivlandsbyerne nær Usumachinta-floden, dels fuglelivet og landskaberne. Flodsejlturen med leguaner, aber og krokodiller var ligeledes en stor oplevelse. Det var også vældig fint med besøget på hacienda´en. På den måde blev det en meget alsidig oplevelse med mayakulturen i centrum.
    Et andet element vi gerne vil fremhæve er kvaliteten af hotellerne - meget forskellige fra bungalow til luxusværelser (her var vi specielt glade for hotellet ved Chitzen Itza p.g.a. de lækre værelser og swimmingpoolen.) Sidstnævnte var et stort plus på grund af varmen.
    Vi kan ikke pege på nogle ting, vi kunne ønske os anderledes - undtagen den fugtige varme, men det kan I jo ikke gøre noget ved.
    Alt i alt en fremragende tur!

*

Det var spændende og interessant at stifte bekendtskab med mayakulturen. Det historiske indhold af turen var perfekt.
    Set fra mit synspunkt ville det også være spændende at få lejlighed til at beskæftige sig noget mere med nutiden. Når man nu var så langt hjemmefra. Selvfølgelig skal turen kunne godkendes som kursus for historielærere. Men de er vel ikke kun fagidioter. De vil sikkert også have andre oplevelser. Det var imidlertid svært at lave egne initiativer, da vores beboelser jo ofte lå temmelig isolerede. Hoteller er for mig et sted man sover; ellers er de rædselsfulde. Ofte var vi færdige med det historiske program hen på eftermiddagen. Hvis hotellerne lå langt fra alfarvej, var man pisket til at tilbringe tiden der.
    Et punkt der har undret mig var logistikken i turen. Vi starter nordpå i Yucatan, kører 500 km sydpå, derpå 600 km nordpå og så med fly igen måske 600 km sydpå. Der rejser da dagligt folk gennem Chiapas til Guatemala. Chaufførens paranoia giver jeg ikke meget for. Han er fra Mexico City. Vi kunne måske have sparet et par dage, der kunne være brugt i Guatemala eller til et besøg i San Christobal.
    Merida: Perfekt. Spændende by, der kunne udforskes når vi kom hjem fra busturene. Turen til haciendaen var en skuffelse. Denne dag kunne være brugt bedre.
    Chan Kah Ruinas: En ghetto. Vi kunne lige så godt have boet i Palenque by og kørt ud til ruinerne. Pyt, byen kunne nås med taxa. - Ruinbyen var fantastisk.
    Villas Arquelogicas: Igen en hotelghetto. Jeg ville have foretrukket at bo i Pisté eller have besøgt stedet fra Mérida. Der var ikke meget længere til attraktionerne fra den anden side end vi havde ad bagdøren. Vi havde vel også stadig bussen.
    Tikal Inn: Vi boede igen meget isoleret. Det blev opvejet noget af, at det var nogle umådelige flinke mennesker der var ansat på stedet. Maden var også god. Det var også en god guide vi havde, der også var inde i vegetationens mysterier. Det var et fantastisk sted, men vi var dog nok færdige med at se Tikal ved middagstid anden dagen og kunne for min skyld godt være kørt videre til Flores.
    Flores/Santa Elena: Turens positive overraskelse. Der kunne vi godt have brugt en dag mere.
    Mexico City: En rædsel af en by. Museet var en oplevelse, ligeledes turen til Teotihuacán og ikke at forglemme søndag aften på Plaza Garibaldi. Der var nok 20 orkestre på pladsen og måske 5, der spillede samtidig. Det var enestående. 3 dage i byen var tilpas.

*

Jeg vil starte med "kritikken" for på pædagogisk vis at slutte med det positive.
    Det kunne måske være en god ide at have mere samling på tropperne - i alt fald i de oversøiske lufthavne, hvor skiltning og annoncering af fly åbenbart kan være dårlig og mangelfuld. I Mexico City kunne jeg - som flere andre - ikke finde gruppen, da vi skulle skifte til Merida-flyet. Gruppen var åbenbart spredt for alle vinde i sin iver efter at finde flyet, og det var ubehageligt at være alene i denne frustrerende situation. Klokken nærmede sig et kvarter før afgang inden jeg, ved hjælp af en ansat i lufthavnen, nåede frem til gaten, der i øvrigt ikke blev annonceret før i sidste øjeblik. Nu var flyet jo så heldigvis forsinket.
    Rejsen var godt og detaljeret tilrettelagt. V.h.a. tilsendt litteratur havde vi god mulighed for at læse om mayakulturen m.m., således at vi var godt forberedte til besøg på de udvalgte steder. Hotellerne var overordentlig velvalgte, gode og hyggelige, en eksotisk oplevelse i sig selv. Efter en anstrengende dag i det varme, fugtige klima var det dejligt og afslappende at komme hjem til et godt og indbydende hotel - med swimmingpool, som må være et must i den varme. Stederne, vi besøgte, var velvalgte, spændende og interessante, ja, det lyder næsten som klicheer, men det er dog min opfattelse. Jeg har overvejet om der var for meget ”program”, men turen var jo ment som efteruddannelse og ikke som en almindelig turisttur. Efter min opfattelse kan turen sagtens gentages med samme form og indhold. Jeg kan ikke forestille mig, at andre, nye kursusdeltagere ikke vil synes det samme.
    I skal også have tak fordi I orker det store arbejde, det må være at samle billeder fra os allesammen og sende CD'er/DVD'er ud til hver enkelt rejsedeltager. Jeg styrtede ind til min computer med DVD'en ligeså snart jeg modtog den. Også tak til I andre rejsedeltagere for nogle fantastisk farverige og eksotiske billeder.

*

Generelt: forelæsning kan undværes, hvis man har læst det udsendte materiale, men det er rart lige at se de andre og få opklaret evt. tvivlsspørgsmål.
    Mérida: For kort tid i Uxmal. Loltún-grotten fin. Sayil var fantastisk; der kunne vi godt have brugt mere tid. Dzibilchaltún fin. Mayapán fin, evt. lidt mere tid. Yaxchopoil[-haciendaen]: for langt at køre for den oplevelse, som jeg selv syntes var ret sjov, men bør tages på forbivejen. Antropologisk Museum var flot, og der kunne vi jo selv bestemme farten efter rundvisningen.
    Der er LANGT i bus til Palenque. Palenque fantastisk, men jeg vil stadigvæk MEGET hellere bo inde i byen, hvor man lige kan dappe ned om hjørnet og se nogle indfødte.
    Tur til Bonampak og Yaxhilán: Meget fin dag. Det var sjovt at se landet vågne og vi kørte jo heldigvis ikke ind i jordskredene o.l. Ruinerne absolut turen værd, men jo for lidt tid i Yaxchilán. Det har vi talt om. Lørdag: fin dag. Søndag: Der er ALT FOR langt i bus. Chichen Itzá: Pragtfuldt.
    Jeg ville hellere bo i Pisté. Tirsdag: Lang dag.
    Tikal: Skønt med en spansktalende guide. Og ruinerne er jo fantastiske. Fredag: var det rigtig godt at køre tidligt fra Tikal, så vi kunne nå at få et lille indtryk af Flores.
    Mexico by: Det var fint at få lejlighed til at binde de sidste sløjfer på kulturen.
    Tak for en dejlig tur og ditto selskab.

*

Mange tak for de flotte billeder og for den indsats I har gjort for at samle dem. Og ikke mindst tak for en fantastisk tur, som I har planlagt, og som forløb lige efter denne plan.
    Før rejsen: Vi har værdsat meget, at I har holdt os godt orienteret før rejsen, og har sendt os velegnet materiale - både af praktisk og af faglig betydning - og som vi kunne sætte os ind i.
    Rækkefølgen i besøgene, hvor det blev mere og mere storslået, er vi helt enig i. Fascinationen over f. eks. Uxmal ville have været meget mindre, hvis vi først havde set Tikal.
    Hotellerne har været af højere kvalitet, end vi turde håbe, og et par stykker (Palenque og Tikal) har været blandt de bedste, vi har boet på i alle vore rejser. I vore billednotater har vi skrevet, at hotelforholdene i Palenque var det nærmeste, man kan komme Paradiset her på Jorden! Maden har været udmærket, og det var nok en god idé, at vi fik den større udgave af morgenmaden.
    Transport: Efter forholdene var transportmidlerne over forventning, og bussen, som vi brugte det meste af turen, var ganske god. Man skal dog huske, at aircondition i busserne altid kører på fuld kraft og derfor tage ekstra tøj med i bussen.
    Foredragene om aftenen: Disse har været uundværlige, for selv om man har sat sig ind i materialet før rejsen, er det svært at skelne tingene fra hinanden, når man får så mange indtryk. Foredragene fokuserede på morgendagens program, og var således en reminder, man kunne anvende næste dag.
    Guidede ture: Vi er ikke eksperter og kan derfor ikke vurdere de lokale guiders faglige kapacitet, men vi har fået meget ud af, hvad de fortalte på turene. Her tænker vi specielt på den guidede tur i Tikal, hvor vi fik mange interessante oplysninger - også om naturen.
    Det faglige indhold har på hele turen været på et højt niveau, og vi mener begge, at maya-kulturen egner sig glimrende til et tværfagligt samarbejde mellem historie og matematik, og at turen har givet os så stor viden på området, at samarbejdsprojektet forholdsvis let kan praktiseres.
    En lille ting, der måske vil være nyttig for nogle: En kort præsentation af deltagerne i Kastrup eller i Amsterdam, hvor vi havde masser af tid, da det er rart at vide, hvem man skal flyve med de næste mange timer.
    Sammenfattende: En fantastisk tur med utrolige oplevelser og som har været alle pengene værd. Og, som det fremgår, er det meget svært at finde noget at sætte fingeren på. Vi vil se frem til jeres andre ture i indianer-regi, og vil meget gerne deltage, hvis det er muligt tidsmæssigt – og økonomisk.