Logo Æ' hav

Aktuelt Om forlaget Bogbestilling Kontakt forlaget Udgivelser Foredragsvirksomhed Rejseaktiviteter "NORDAMERIKAS PRÆRIEINDIANERE OG THE WILD WEST – USA I 1800-TALLET" "BLANDT HOPI'ER, NAVAHO'ER OG APACHE'ER – HISTORIE, KUNST OG KULTUR I DET SYDVESTLIGE USA" "MAYAERNES VERDEN – MESOAMERIKANSKE HØJKULTURER I HISTORISK PERSPEKTIV" 2002-udgaven Evalueringer Fotografier 2004-udgaven "KUNST - KULTUR - HISTORIE – I MEXICO CITY" "KINA OG JAPAN - FJERNØSTLIGE KULTURER I HISTORISK OG NUTIDIGT PERSPEKTIV" "USA I ET VALGÅR - PRÆSIDENTVALGET 2008" "I AZTEKERNES FODSPOR..." Emnelæsning / links / litteratur

"I mayaernes fodspor...": Oplevelsesrejse til Yucatán, Mexico og Tikal, Guatemala, efteråret 2002, evalueringer


På denne side er samlet nogle af turdeltagernes evalueringer af / meninger om 2002-udgaven af "I mayaernes fodspor...".

*

Tak for dine mange forskellige mails efter México/Guatemala (...) Først nu er jeg ved at have fået fod på alle de løse ender, som hang og dinglede hjemmme på skolen efter vores tur, - samt alle de påløbne opgaver. Det man i virkeligheden har brug for efter så voldsomme påvirkninger, er et par ugers fred til at bearbejde alle indtrykkene og omformulere dem til spændende undervisning. Her ved siden af mig står en kurvfuld hjembragte materialer, lige til at gå til - og hovedet er fuldt af skingrende klare billeder (...) Det glæder mig meget at du pusler med forskellige fremadrettede idéer. Du er den rette person til at få og varetage sådanne idéer. Dit kæmpegrundige forberedelsesarbejde på alle fronter kan kun bære frugt - og det gør det! Det er jo også derfor du får samlet sådan en prægtig forsamling af vidt forskellige mennesker om dig og dine ture, som jo så er med til at få det hele til at gå op i en højere enhed. Som spansklærer er jeg specielt glad for at nutiden i "vores lande" også plads i alles bevidsthed, og for eksempel at vi havnede på et mere autentisk end turistet sted på Tikal Inn til sidst, hvor alle fordommme kunne have floreret men endte med respekt. Tak for den i alle henseender bedste og mest velfunderede udlandsstudietur jeg nogensinde har været på. Lad endelig høre fra dig, hvis der bliver flere projekter...

*

Først tusinde tak for en rigtig berigende tur i Mayaland - det har taget tid at fordøje alle disse indtryk. Jeg glæder mig til juleferien, hvor jeg forhåbentligt kan få styr på alle mine billeder. Jeg har kun ros til turen. Stederne var velvalgte, hotellerne var gode - især syntes jeg meget om Palenque m.h.t. den skønne beliggenhed, også set i forhold til udgravningerne og byen - og Tikal, hvor både beliggenheden, maden og måden vi bestilte og fik det på (højskolemaner) var perfekt . Som spansklærer fik jeg meget ud af den guidede tur i Mérida, hacienda-besøget - og vores egne ture ud blandt "mayerne" i Mérida, Palenque m.m. Alt i alt en perfekt tur. Jeg har dog et lille ønske for fremtiden. Jeg ville gerne have haft guide på alle besøgene - jeg fik meget ud af de guidede ture. For mig blev stederne mere overskuelige. Jeg ville gerne have betalt lidt ekstra for en guide.

*

Tak for sidst. Det var en fremragende tur i mange lag. Min kortfattede evaluering:
    Rent UG med KRYDS og SLANGE!
    Tak også for diverse e-mails - rart at høre du lægger planer. Den med endelig at få lært lidt spansk er dog måske lige vidtrækkende nok.
    Det er en lang og lærerig rejse at finde ud af junglen.
    Saludos fra den nordlige udpost

*

Ultrakort evaluering: det var en uforglemmelig oplevelse, jeg drømmer stadig om regnskoven og pyramider!

*

Min evaluering af turen er overvejende meget positiv. Jeg ved udmærket hvor svært det er at gøre alle tilfredse og gymnasielærere er ofte brokhoveder. Dog vil jeg lige sige, at ikke alle mexikanere er bandidos, men som alle andre forretningsfolk vil de få det meste ud af turisterne. Sådan er verden skruet sammen. Du vil have meget glæde af at lære noget mere spansk. Brug En Vivo som jeg har været med til at skrive (en fortræffelig begynderbog, ha ha). Jeg mener du bør stramme op omkring dine møder. Jeg ved at gentagelsen gør mester, men alligevel. Eller synes jeg at det var en stor oplevelse at fordybe sig i mayakulturen, og jeg ville ikke have været foruden denne oplevelse. Jeg kunne rigtig godt tænke mig noget organiseret omkring mexikansk kunst, da jeg er meget kunstinteresseret - se min seneste udgivelse Galería, der er en spansk billedbog til undervisningsbrug. Men du bør også inddrage andre kunstnere end de sædvanlige. Der er sikkert kunstnerkollektive også i Mexico.

*

Tak for en herlig tur. Jeg synes, at der var en god balance for hvor længe ad gangen, vi blev ført rundt i ruinerne, og hvornår vi delte os i mindre grupper for enten at slappe af, se på dem igen eller tage ind til byen. Hermed skabtes der mulighed for at tilgodese de forskellige interesser, som de forskelle i fag og personlighed bød på. Af hensyn til at kunne trække udgifterne fra i skat var det en fordel, at der var fagprogram på alle dagene. Dine egne forelæsninger var gode, men det var svært at fylde alle dagene med dem. Vi kunne måske have organiseret lidt mere formelt, at andre kolleger delte ud af deres specialviden om nutidige politiske forhold i Mexico, i de områder vi var i: om mexikansk kultur, om biologi, osv. undervejs? Jeg lært meget på en uformel vis. Jeg husker også hvor godt det var med Julios indlæg i Tikal. De 2 guider i Tikal var fremragende. Pengene var godt givet ud.
    Tak for turen.

*

Tusind tak for en meget fascinerende tur til Mesoamerika. Det er det bedste vi længe har gjort. [Min mand] og jeg har evalueret lidt, som du opfordrede os til. Vi kan sagtens finde mange positive ting at fremdrage, og vi føler, at vi har fået meget for pengene. Vi har snakket om at 5 rejsedage (ud af 16 i alt) måske er i overkanten, men vi kan godt se, at det måtte blive sådan, når vi skulle se det hele, og vi ville ikke have undværet noget af det. Måske er det også meget godt med et par lange busdage, hvor man kan fordøje indtrykkene, for dem var der virkelig mange af. Vi synes kort og godt at turen var meget veltilrettelagt og at forarbejdet havde været fint (din mayabog f.eks.). Vi vil også gerne fremdrage den fine stemning på holdet. Det var meget givende at være blandt så mange engagerede mennesker, som hver især bidrog til, at vi alle blev klogere og fik større indsigt. [Min mand] havde måske været lidt bekymret over sin "ægtefællestatus" inden afrejsen, men han føler, at han faldt godt ind med os andre, og i øvrigt havde vi også stor fornøjelse af de andre ægtefæller.
    Vi håber at få råd til at tage med igen, næste gang du laver tur i den verdensdel. Det ærgrer os, at vi ikke var med på aztekerturen [til Mexico City]. Den taler de andre jo stadig om.

*

Det var en formidabelt god tur. Foreløbig tak for den.

*

Tak for en uforglemmelig tur med et godt fagligt indhold og et godt selskab. (...) Angående kritik, synes jeg at temaet "mayaer" er vældig godt og dækkende for de faggrupper, du havde inviteret. Som spansklærer vil jeg imidlertid ønske at kontakten med Mexico og sproget/kulturen som sådan bliver en smule opprioteret. Vi var trods alt 13 spansklærere, som jo helt naturlig må have en bredere interesse i det sprogområde, vi underviser i. - Og det er jo ikke hver dag, vi kommer til Latinamerika. I øvrigt vil jeg gerne give dig en kompliment for din måde at være på som turleder. Jeg tror ikke, der var nogen, der følte sig overset; tværtimod følte vi os taget af på en god måde alle sammen. Jeg synes også, det var fantastisk, at så at sige (næsten) alle programpunkter klappede rent teknisk. Jeg ved af erfaring, hvor svært sådan noget kan være - især i Langtbortistan.