Logo Æ' hav

Aktuelt Om forlaget Bogbestilling Kontakt forlaget Udgivelser Foredragsvirksomhed Rejseaktiviteter "NORDAMERIKAS PRÆRIEINDIANERE OG THE WILD WEST – USA I 1800-TALLET" "BLANDT HOPI'ER, NAVAHO'ER OG APACHE'ER – HISTORIE, KUNST OG KULTUR I DET SYDVESTLIGE USA" "MAYAERNES VERDEN – MESOAMERIKANSKE HØJKULTURER I HISTORISK PERSPEKTIV" "KUNST - KULTUR - HISTORIE – I MEXICO CITY" 2003-udgaven Evalueringer "KINA OG JAPAN - FJERNØSTLIGE KULTURER I HISTORISK OG NUTIDIGT PERSPEKTIV" "USA I ET VALGÅR - PRÆSIDENTVALGET 2008" "I AZTEKERNES FODSPOR..." Emnelæsning / links / litteratur

"Kunst og kultur i Mexico": 10-dages rejsekursus og studierejse til Mexico City, efteråret 2003, evalueringer


På denne side er samlet nogle af turdeltagernes evalueringer af / meninger om 2003-udgaven af "Kunst og kultur i Mexico".

*

Generelt vil jeg sige, at kursets forskellige punkter udgjorde en imponerende forskelligartet blanding af oplevelser og indtryk. En perlerække af highlights, lige fra den aztekiske fortid, over dramatiske begivenheder i landets historie, til Mexico af i dag. Det var så spændende, at [min kone] og jeg leder efter økonomi til at tage et par måneders orlov i landet. Vi ved endnu ikke om det kan blive til noget.

Men derudover stor tak og ros for den praktiske organisering og afvikling. Altid klare beskeder og aftaler, både her og nu og om næste punkt i programmet, når gruppen opløstes. Hatten som ledestjerne fungerede perfekt. Jeg tror at dine mange indtrængende opfordringer til gruppen om at være påpasselige og årvågne medvirkede til at ingen af os kom galt af sted.

Hotellet med dets beliggenhed og indretning kunne ikke være bedre. Genbrug endelig det!

Jeg vil ikke evaluere de enkelte ekskursioner, da jeg altså mener at de alle var formidabelt veltilrettelagte. Kun én ting klappede ikke: afskedsmiddagen den sidste aften. Alt dér var ringe, for at sige det mildt (dette gælder selvfølgelig ikke Birgers tale): salen, maden, betjeningen, prisen. For at undgå gentagelse er det måske en god idé at folk sætter sig ved flere borde i et normalt, d.v.s. charmerende og spændende, lokale, på en god restaurant, selvfølgelig. Så må det godt koste.

Til sidst overmåde mange tak for et kursus, der for mig har åbnet nye verdener.

*

Som jeg før har nævnt direkte overfor jer synes jeg, at turen var aldeles pragtfuld. Som en, der aldrig før har været "så langt væk hjemmefra" var det selvfølgelig en aldeles anderledes oplevelse. Og det skal selvfølgelig konkretiseres:

Først dine ord den første aften om at færdes i Mexico City. Som nævnt "over there" blev jeg meget forskrækket og næsten bange for at gå ud, men selv i bagklogskabens ... (jvf Thorsen) ... var det nok ikke helt ved siden af at sige således. I hvert fald tog jeg mine forbehold (mon jeg var den eneste?), hvilket vel nok gjorde, at vi ingen "uheld" havde desangående. Så også derfor tak for de ord.

Dernæst, som også nævnt mundtligt, tak for en meget kompetent tilrettelagt og gennemført tur. Gik plan A i vasken, så havde du altid en plan B. Var vi en enkelt gang ude i plan C? Det mærkede jeg ikke.

Jytte og jeg valgte i stedet for turen til Rivera/Frida-museet sydpå at returnere til National-paladset for at gense (og fotografere) Rivera-trappen igen. Der så vi også haven og nogle små ruiner, som vi bilder os ind var det oprindelige Montezumas palads. Lad os evt blive i troen! Vi mente, at vi på den tid havde set tilstrækkeligt af Riveras murmalerier, og omend Frida er interessant, så mente vi at kende hendes kontrafej udmærket.

Ellers har jeg intet at indvende mod enkelte punkter på programmet. Tværtom.

Når jeg nu engang ikke ved bedre synes jeg, at jeg blev så "forsynet" med indtryk. Som nævnt på stedet mener jeg, at et fast programpunkt på en slig tur må være De tre Kulturers Plads. Skal jeg prioritere rangerer dette besøg på højde med såvel Templo Mayor og de to pyramider, for der får man et indtryk af et bygningskompleks "inde i byen".

Sluttelig mener jeg - i min uvidenhed - at vide, at en tur som denne ikke kan gøres bedre. På intet tidspunkt følte jeg mig overladt til mig selv, men derimod i sikre hænder. Derfor endnu en gang mange tak for en meget berigende tur (...)

*

Jeg svarer først nu, for jeg syntes, jeg måtte tænke godt over evalueringen. Du sagde jo, Finn, at det var kritik, I havde brug for, så I kunne gøre det bedre en anden gang. Og nu har jeg så tænkt i et par uger, men kan faktisk ikke komme i tanker om noget, som jeg synes, kan gøres bedre. Det er klart, at ikke alt kan interessere alle lige meget, men det løste sig jo ganske udmærket ved, at de/vi, der hellere ville skifte enkelte programpunkter ud med noget andet, så bare gjorde det. Og de punkter jeg deltog i, følte jeg mig utrolig godt guidet rundt i. På egen hånd ville jeg næppe være kommet på besøg i borgmesterens hus på dødebesøg!

*

Kort sagt - der var en meget god balance mellem at blive trukket rundt ved "lærerens" hånd og at være sig selv. Det tilsendte materiale fandt jeg også relevant. Det var en god igangsætter til at læse yderligere litteratur om det, der interesserede mig mest. Deltagerne fungerede også godt sammen, man fik lov til både at være social og være enspænder som det nu passede bedst til en. (Det var én til mig selv: jeg er kun social i små doser ad gangen!).

Tilbage er der vist kun at sige: det var en fantastisk tur!

*

Jeg har ikke noget særligt at tilføje til den almindelige vurdering af turen til Mexico City. Det var en strålende tur, veltilrettelagt og oplevelsesrig. Jeg kunne dog godt have ønsket at være blevet opdateret ang. den helt aktuelle politiske situation i landet. Jeg havde gerne betalt for ambassadebesøget.

*

Tak for den storartede tur til Mexico City. Det var en uge fuld af gode og inspirerende oplevelser. Jeg skal bl.a. udtrykke min tilfredshed med at du selv var meget præcis med at overholde tidspunkter og med at gennemføre det planlagte program.

Det studiemateriale du sendte var glimrende. Lidt ærgerligt at ambassaden skulle have penge for at orientere os om den aktuelle politiske situation - nu ville jeg nok have betalt 200 kr. for et foredrag. På den anden side: hvad betaler vi skat for!

*

Tak for en dejlig tur til dette fantastiske land: Mexico.Det var en yderst veltilrettelagt tur, og det var godt at se og blive guided gennem landets forskellige lag og modsætninger.

*

I sidste øjeblik en evaluering også fra mig. Jeg synes at det var en fantastisk god tur. Veltilrettelagt og godt planlagt. Det var meget afvekslende at deltage i en tur med flere fag involveret. Jeg var meget glad for at se murmalerierne af Diego Rivera m.fl. Jeg har ikke været med på mange udlandsekskursioner, men jeg synes det er fantastisk rart at få lov til hver dag at komme ud og se på tingene; simpelthen også at være turist. Hvorfor skulle man ellers også tage til Mexico City. Men altså, det var rart at slippe for diverse tvungne besøg på skoler, fabrikker, avisredaktioner, og at skulle bruge en eftermiddag på at lave undervisningsforløb etc., men bare at få lov til at opleve. Hver dag var så fyldt med gode spændende oplevelser og indtryk, så vi var helt udmattede, når vi kom hjem om eftermiddagen. Sådan skal det være. Fagligt var jeg selvfølgelig meget glad for alle besøg der vedrørte aztekerne og andre indianerkulturer; det skal mine elever nok få glæde af.

Jeg synes, at alle programpunkterne var relevante og spændende (jeg deltog i stort set alle). Der var en fin stemning, og det er også fint at du tager det så afslappet med henblik på mødepligt. Det er rart selv at uddybe enkelte ting og ikke at føle at man pjækker. f.eks. var jeg selv en ekstra dag på Antropologisk Museum, som sammen med pyramidebesøget og de dødes dag nok var de største oplevelser. Meget fascinerende med dødebesøg og besøget på kirkegården.

Nå, jeg har ingen kritik og heller ingen forslag til ændringer. Kun måske at alt tyder på, at skolebesøg gider folk ikke længere. Mange har prøvet det mange gange. Men ellers en fremragende tur, som har inspireret os meget. Vi skal i hvert til fælde herover igen.

*

Min evaluering består i al sin enkelthed i, at jeg var udmærket tilfreds med det meget alsidige program og den fleksible afvikling af det. Det er vanskeligt at finde en balance mellem det planlagte og styrede, som alle forventer er der i et vist omfang, og det frirum, som vi også vil have til at fordøje, dyrke alternative programpunkter eller måske bare hvile øren og bene. Denne balance var der.

Jeg kan godt lide tanken om en "festforelæsning" undervejs i kurset. Det gør ikke noget, at visse ting bliver gentaget i en anden form i et andet regi, og jeg ville personligt benytte det til at få samling på nogle tråde og nogle indtryk, som undervejs derude i marken ellers får lov til at flagre lidt.

Måske er det bedre at advare lidt for meget end lidt for lidt, men jeg må sige, at jeg efter de første dage i Mexico City undrede mig over dine advarsler vedrørende f.eks. taxaer. Kan det være rigtigt, at man ikke bør praje en taxa på gaden? Jeg gjorde det nogle gange og følte mig absolut tryg ved det. I det hele taget følte jeg ikke, at jeg var mere udsat i Mexico City, end man nu engang kan være i så mange storbyer, men jeg er generelt heller ikke til både livrem og seler.

Ellers er min eneste anke - og sådan én skal der jo være - at vores afslutningsmiddag var turens suverænt dyreste og dårligste. Jeg fik rigtig megen veltillavet og billig mad + fin betjening derovre, så det er lidt svært at forstå, at vi lige skulle lande dér. Lige til slut: Du og Marianne udgør et glimrende team, hvilket jo også er en del af forklaringen på succes'en.

*

Rejseperioden – den 31/10 til 9/11 – var yderst velvalgt, da tidspunktet netop muliggjorde, at vi fik indblik i festlighederne omkring "De dødes dag". Endvidere var 8 hele dage i Mexico City passende i forhold til programmet. F.eks var det rart at have en ½ dag om lørdagen på egen hånd, når de øvrige 7 dage var programlagte. Afrejsetidspunktet og især hjemrejsen om natten gjorde, at den tidsmæssige omstilling (til dansk tid) ikke blev så mærkbar. I det hele taget UG til selve rejseplanen, som også forløb planmæssigt.

Selve programmet var – set fra en billedkunstlærers synspunkt – både varieret, velstruktureret og relevant. Der var netop en fin sammenhæng mellem dagene, da vi fra dag 1 blev ført mod centrum og her mødte den ældste aztetiske kultur (Templo Mayor), og hvor vi de følgende dage bevægede os længere ud i periferien mod den nyere kultur og kunst (Rivera, Kahlo, moderne kunst ). Det var dog velvalgt at henlægge højdepunktet – Teotihuacan – sidst i forløbet (om torsdagen), da det gav en progression i oplevelserne. Jeg syntes ligeledes, at programmet var varieret. F.eks var det behageligt med en sejltur på kanalerne (Xochimilco) efter en lidt anstrengende oplevelsesmættet lørdag. I det hele taget var oplevelserne om søndagen med besøg på kirkegården og universitetsparken præget af ro og afstresning.

Programmets referencer til Mexicos historie, religion og kunst har i høj grad givet turen en brede, variation og tværfaglighed, som i mit tilfælde har været befordrende for en perspektivering af billedkunsten. F.eks. blev Riveras og Frida Kahlos kunst helt gennemsigtig på baggrund af en forståelse af den aztetiske kultur. Som billedkunstlærer var jeg derfor yderst tilfreds med programpunkterne: de aztetiske samlinger, pyramidekulturerne, murmalerne og de mange møder med Diego Riveras kunst, Frida Kahlo og moderne Mexicansk kunst, og efterhånden som dagene skred frem blev sammenhængen mellem de forskellige kulturer og nutidens Mexico City tydelig.

På det mere personlige plan har mødet med "de dødes dag" været givende, da det har været interessant at blive indviet i denne tradition på forskellige måder (landsbyen og kirkegården). På grund af vejrforholdene blev oplevelsen i landsbyen ved Guernavaca nok mere stationær end tiltænkt, og som et vesteuropæisk, blufærdigt menneske oplevede jeg de private mindehøjtideligheder som lidt grænseoverskridende i forhold til det private. Men jeg har sikkert tænkt og følt forkert i forhold til mexicanerne? I det hele taget har mødet med det mexicansk nutidssamfund givet stof til eftertanke.

Jeg synes, at gennemførelsen af programmet er foregået på en yderst professionel og ansvarlig måde. De guidede ture har været grundigt gennemarbejdede; f.eks. er vi blevet ført præcist og planmæssigt gennem byens gader, stræder og metrosystem, og på museerne har vi fået en velkvalificeret og dybdegående fremlæggelse, og alt sammen er foregået i et behageligt tempo. Timingen har været god, og det betyder, at vi på 8 dage har oplevet utrolig meget på et rimeligt dybtgående plan, uden at nogen fik sved på panden eller blev hægtet af. Flot!

I det hele taget har det været en meget velfungerende og givende rejse – fagligt som personligt. Det skyldes i høj grad jeres grundige planlægning og yderst velkvalificerede gennemførelse af rejsen. En stor tak til jer begge for en super tur med meget store oplevelser! Jeg vil gerne med på en af jeres rejser en anden gang. Desværre bliver det hverken til sommer eller til næste efterår, men måske om et par år.