Denne tekst er en oversigt over dansk- og fremmedsproget litteratur om aztekerne samt en kort omtale af hver enkelt titel. Teksten kan findes som afsnittet "Litteratur" i Finn Madsens bog Aztekerriget og den spanske erobring - Mesoamerikas indianere i 1500-tallet (1987). Også indeholdt på siden er litteratur-tilføjelserne i 8.-udgaven af bogen fra 1998 med omtale af udgivelser fra 90'erne.
Det historiske materiale om de mesoamerikanske indianersamfund og den spanske erobring er meget omfattende. Det gælder først og fremmest litteratur på hovedsprogene engelsk, tysk, fransk og især spansk. Men heller ikke på dansk er det vanskeligt at tilvejebringe relevant materiale.
Nedenstående litteraturoversigt omfatter først og fremmest et udsnit af det baggrundsmateriale, der har været benyttet ved udarbejdelsen af denne bog. Detailundersøgelser om fx befolkningsdiskussioner er ikke medtaget, ligesom kun materiale, der har aztekerne som emne, er anført. Litteratur om de øvrige mesoamerikanske folkeslag må søges i de anførte værkers litteraturoversigter.
Handbook of Latin American studies. - Udkommer årligt siden 1936. En særdeles omfattende bibliografi på 7-800 sider, der dækker alle aspekter af Latinamerikas historie.
N. C.Robbins: Mexico i serien World Bibliographical Series, vol. 48. (Oxford, England, 1984).
De fleste af de ovenfor nævnte titler indeholder omfattende litteraturoversigter. Specielt skal fremhæves 1, 16, 17, 18 og 20.
Curt Muser: Facts and Artifacts of Ancient Middle America. A Glossery of Terms and Words Used in the Archaeology and Art History of Pre-Columbian Mexico and Central America (New York, USA, 1978).
Illustreret, leksikalsk opslagsværk, der i stikordsform og i korte artikler beskriver arkæologiske, religiøse og historiske forhold i Mesoamerika.
Ajourført historisk materiale, der er relevant for denne bogs målgruppe, og som omhandler de beskrevne emneområder, har ikke kunnet lokaliseres. Der findes enkelte eksempler på lyd- og videobånd samt lysbilledserier, der perifert berører emnet; se fx katalogerne fra Landscentralen for Undervisningsmidler. Endvidere eksisterer der i de kommercielle filmselskabers arkiver titler, der kunne have interesse for emnet. Ingen af disse spillefilm skal anbefales her.
Det eneste sted i Norden, hvor der arbejdes professionelt - d.v.s. på forskningsniveau - med stuidiet af aztekerne, er Københavns Universitet, afdelingen for religionssociologi og indianske sprog og kulturer. Adresse og telefonnummer: St. Kannikestræde 111, 1169 København K; 01 14 74 66.
Mexicos kunst - før spanierne kom (Louisiana Revy, 28. årgang, nr. 1, aug. 1987). - 82 sider.
Flot billedhæfte udarbejdet i forbindelse med udstilling på museet i Louisiana om mexicanske kunstskatte. Hæftet rummer bl. a. flg. artikler: Arild Hvidtfeldt: Mexicos højkulturer; Octavio paz: Solstenen; Merethe Sundby: Hovedpyramiden - udgravningerne af Templo Mayor; Arild Hvidtfeldt: Det sidste store rige; Bemadino Sahagun: Mexicos fald; Wolf Günter Thieme: Ullamalitzli, det oldindianske boldspil; Steffen Fisker: Mexicos gamle indianske arkitektur samt en udtalevejledning. - Både tekst-, kort- og illustrationsmaterialet er aldeles fremragende.
Lise Resner og Merethe Sundby: Aztekerne (Gyldendal/Skoletjenesten Louisiana, 1987). - 64 sider.
Hæftet, der er illustreret, knytter sig til Louisiana-udgivelsen Mexicos kunst - før spanierne kom (se denne). Det rummer foruden en kortfattet historisk oversigt og kildemateriale også gode artikler og instruktive kildetekster om aztekemes historieopfattelse; krigens betydning for aztekersamfundet; Mexico-Tenochtitlan; handel og økonomi, høj og lav; aztekisk religion samt udtalevejledning og litteraturliste.
David Carrasco: Byer og symboler - Religionerne i Mellemamerika før spaniernes komme i Mircea Eliade: De religiøse ideers historie, bind 4, Gyldendal, 1992, pp. 13-47.
Som anført i titlen beskriver artiklen religiøse forhold i Mesoamerika bredt og ikke kun i aztekerriget. Grundig og ikke helt letlæst baggrundsorientering. Udgivelsen rummer pp. 429-432 en omfattende oversigt på (især fremmedsprogede) titler.
Brian M. Fagan: Kongeriger af guld og jade. (London, 1991 og København 1991.)
Denne flot udstyrede udgivelse indeholder i kap. 1 (om aztekerne) og kap. 6-9 (om civilisationerne før aztekerne) solidt baggrundsmateriale om de mesoamerikanske indianere. Endvidere findes grundige og uddybende litteratur referencer.
Indianerne og de hvide guder. (Den jyske historiker, nr. 60, juni 1992). - 128 sider.
Udgivelsen rummer 6 instruktive og perspektiverende artikler om de mesoamerikanske kulturer og rækker således ud over behandlingen af aztekerne.
Michael Klos: En ny verden bliver til; Hanne Veber: Kulturmødets dialektik. Cabeza de Vaca i Texas og Florida 1528-36; Peter Bejder: Kontinuitet og brud: Inkariget; Merethe Sundby Sørensen: Et skæbnesvangert gæstebud. Facetter om Mexicos erobringshistorie; Matthias Röhrig Assuncao og Juliane Ströbele-Gregor: Conquistaen som "Retfærdig Krig" og Svend Lindhartsen: Latinamerika 1492-1992: Hændelser og holdninger. - Hver artikel efterfølges af omfattende litteraturhenvisninger.
Artiklen The Aztecs i NATIONAL GEOGRAPHIC, vol. 158, dec. 1980, pp. 704-775.
Spændende og grundig redegørelse for det aztekiske samfund og selve erobringen. Talrige illustrationer. Letlæst engelsksproget artikel på højt fagligt niveau.
NATIONAL GEOGRAPHIC, dec. 1995 indeholder en virkelig god artikel om pyramidekulturen i Teotihuacán.
The Codex Mendoza i SCIENTlFIC AMERICAN, juni 1992, pp. 41-49.
Artiklen beskriver den berømte aztekiske foldebog, der blev til på spaniemes foranledning umiddelbart efter erobringen. Det er i princippet en øjenvidneberetning om en civilisation, der hurtigt forsvandt. Som altid indeholder dette fremragende amerikanske tidsskrift imponerende illustrationer. Teksten er ikke helt let tilgængelig, men alligevel stærkt anbefalelsesværdig.
Michael Smith: Life in the Provinces of the Aztec Empire i SCIENTIFIC AMERICAN, sept. 1997, pp. 56- 63.
En af de betydeligste amerikanske aztekerforskere beskriver tilværelsen for den almindelige aztekiske befolkning på landet. Gode illustrationer/kort og litteraturhenvisning. Sproglig set ret vanskelig tekst.
Finn Madsen: Aztekerne og Internettet - en materialesamling med tekster og fotos. (forlaget lee, 1998) - 350 A-4 ark i ringbind + CD-ROM + diskette.
Udgivelsen uddyber og supplerer nærværende udgivelse. Den rummer i hundredvis af relevante henvisninger til Internet-sites om aztekerne og enkelte centrale udskrivninger herfra er aftrykt. Endvidere er der inkluderet en CD-ROM med omkring 100 fotos fra forfatterens studierejser til Mexico i årene 1992, 1996 og 1997; disse fotos er indscannet i forskellige formater og kan benyttes til opgaveskrivning m.v. Disketten rummer al den indledende tekst i bl.a. html-format til bogens enkelte kapitler og de her nævnte Internet-adresser. Den interesserede læser kan - hvis man er online - med disketten i sin pc begynde sin surfing blot ved at klikke!
Der er udgivet betydelige mængder af engelsksproget materiale om aztekerne i de senere år, fx Michael E. Smith: The Aztecs (Malden, USA og Oxford, England, 1996), der er en problematiserende og fremragende oversigt med de nyeste forskningsresultater.
Hugh Thomas: The Conquest of Mexico (bl.a. udgivet i London, 1993) giver en spændende, detaljeret, men rimeligt letlæst beskrivelse af Mexicos erobringshistorie.